Kitcherie is een eeuwenoud Ayurvedisch gerecht dat bekend staat om zijn ontgiftende werking. Het is licht verteerbaar, reinigt je darmen en is daarom erg gezond.
Het bestaat uit een combinatie witte rijst met mungbonen of gespleten mungbonen (mung dal bonen), aangevuld met veel specerijen en verse biologische groente die je bakt in ghee. Mungbonen bevatten veel vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Ze staan daarnaast bekend om hun reinigende werking in de darm waar ze gifstoffen onttrekken. De specerijen die je gebruikt hebben een geneeskrachtige werking en maken het gerecht tot een heerlijke maaltijd. Tijdens 'The Gut Reset' staat dit voedzame gerecht op je menu. Maar het is een aanrader om regelmatig voor jezelf te maken. Wanneer je bijvoorbeeld een beetje kwakkelt met je gezondheid, herstellende bent van een operatie of bevalling, kan kitcherie je herstelproces ondersteunen.
De bereiding van kitcherie vraagt een beetje voorbereidingstijd. De mungbonen en rijst moeten namelijk geweekt worden, bij voorkeur de dag voordat je het gaat maken (voeg ruim water toe). Spoel ze daarna goed af voordat je ze gaat gebruiken. Je kunt mungbonen aanschaffen bij een Aziatische supermarkt of een toko. De meeste Nederlandse supermarkten hebben ze niet in het schap liggen. Kies voor de rijst altijd voor een witte variant, basmati of pandan bijvoorbeeld.