Kitcherie: een ware detox- maaltijd


Kitcherie is een eeuwenoud Ayurvedisch gerecht dat bekend staat om zijn ontgiftende werking. Het is licht verteerbaar, reinigt je darmen en is daarom erg gezond.

 

Het bestaat uit een combinatie witte rijst met mungbonen of gespleten mungbonen (mung dal bonen), aangevuld met veel specerijen en verse biologische groente die je bakt in ghee. Mungbonen bevatten veel vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Ze staan daarnaast bekend om hun reinigende werking in de darm waar ze gifstoffen onttrekken. De specerijen die je gebruikt hebben een geneeskrachtige werking en maken het gerecht tot een heerlijke maaltijd. Tijdens 'The Gut Reset' staat dit voedzame gerecht op je menu. Maar het is een aanrader om regelmatig voor jezelf te maken. Wanneer je bijvoorbeeld een beetje kwakkelt met je gezondheid, herstellende bent van een operatie of bevalling, kan kitcherie je herstelproces ondersteunen.

Hoe maak je kitcherie?

De bereiding van kitcherie vraagt een beetje voorbereidingstijd. De mungbonen en rijst moeten namelijk geweekt worden, bij voorkeur de dag voordat je het gaat maken (voeg ruim water toe). Spoel ze daarna goed af voordat je ze gaat gebruiken. Je kunt mungbonen aanschaffen bij een Aziatische supermarkt of een toko. De meeste Nederlandse supermarkten hebben ze niet in het schap liggen. Kies voor de rijst altijd voor een witte variant, basmati of pandan bijvoorbeeld.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Een koffiekopje witte rijst (pandan of basmati) - 24 uur geweekt in ruim water
  • Een koffiekopje mungbonen of mungdalbonen - 24 uur geweekt in ruim water
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 dikke theelepel kurkuma
  • 2-3cm gember gesneden in kleine stukjes of geraspt
  • Voeg naar voorkeur meer kruiden toe, zoals kerriepoeder, garam masala, gemberpoeder, kaneel)
  • Ongeveer 1.5 liter kokend water (afhankelijk van de hoeveelheid groente)
  • Diverse soorten groenten in kleine blokjes/roosjes gesneden. Heerlijke opties zijn: pompoen, zoete aardappel, wortel, courgette, aubergine, pastinaak, knolselderij, broccoli, sperziebonen. Varieer en kies vooral wat je lekker vindt!
  • Verse groene kruiden zoals koriander en peterselie. Kies hierbij ook wat je lekker vindt

Bereidingswijze

  1. Zet een dag vantevoren de mungbonen of mundalbonen met de rijst ruim in het water om te weken. Spoel het vervolgens goed af als je gaat beginnen met koken.
  2. Zet een grote hapjespan op het vuur en voeg 2 eetlepels ghee toe.
  3. Als de ghee verhit is voeg je alle gedroogde kruiden toe, roer vervolgens goed door.
  4. Voeg na 1-2 minuten de afgespoelde mungbonen en rijst toe. Meng dit goed met alle kruiden en laat het een paar minuten in de pan.
  5. Voeg het kokend water toe en zet de rijst en bonen ruim onder water. Roer regelmatig door. 
  6. Snijd alle groente in kleine blokjes of roosjes.
  7. De mungbonen moeten minimaal 30 minuten koken. Voeg tijdens dit kookproces al geleidelijk de groenten aan toe en probeer rekening te houden met de kooktijd van de verschillende groenten. Voeg eerst groenten toe die een langere kooktijd hebben zoals knolselderij, wortel of zoete aardappel. Voeg pas later de courgette toe. Probeer het zo te timen dat alle groenten goed gaar zijn aan het einde van de kooktijd van de mungbonen. Voeg kokend water toe als de toegevoegde groenten niet meer onder water komen te staan. Het is belangrijk dat alles goed gaar is, omdat het op die manier makkelijk te verteren is voor je darmen. Dus zorg dat het geheel blijft koken, zet anders het vuur iets hoger. Houd je meer van een 'soep'-achtige kitcherie, voeg dan vooral wat meer water toe. Als je liever een 'pap'-structuur eet, dan gebruik je wat minder water.
  8. Als alles goed gaar is, dan zet je het vuur uit.
  9. Schep in een kom of een diep bord en voeg verse groene kruiden toe naar behoefte.
  10. Eet bewust en geniet!