MIJN gezondheidsARTIKELEN


De onderbelichte kanten van de anticonceptiepil

Wanneer je bij de huisarts vraagt om de pil, dan wordt deze in mijn ogen vrij makkelijk voorgeschreven. Veelal blijft een uitgebreide voorlichting waarin de voordelen, maar ook de nadelen, risico’s en alternatieven worden besproken, uit.

 

In dit artikel schijn ik een licht op de potentieel schadelijke effecten die de pil kan hebben op het vrouwelijk lichaam. Het is niet mijn doel om vrouwen van de pil af te praten of angst te zaaien, maar ik wil informatie verschaffen die naar mijn mening onderbelicht wordt. Met deze informatie kun je een weloverwogen en bewuste keuze maken.



Long COVID

Wanneer er sprake is van langdurige klachten na het doormaken van een besmetting met SARS-COV-2, dan wordt er gesproken van Long COVID of het post-COVID-syndroom. Klachten variëren van hoesten, druk op de borst, hoofdpijn en benauwdheid tot concentratieproblemen. De meest gehoorde klacht is extreme vermoeidheid. 

 

Wat is er inmiddels bekend over Long COVID? Ben je benieuwd naar de mogelijke oorzaken en behandelopties?  



Wat heeft werkelijk invloed op jouw darmgezondheid?

Gezonde darmen zijn de sleutel naar een goede gezondheid. Je darmen zijn namelijk verbonden met zoveel organen en systemen, zoals je brein, lever en huid. Darmklachten uiten zich lang niet altijd in buikpijn of problemen met je stoelgang. Maar vanwege de vele connecties kun je door een ongezonde darm juist huidklachten hebben, depressieve gevoelens of allergieën. 



De Kracht van SLAAP

Veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slechte gewoontes. Bepaalde keuzes die je overdag maakt, hebben invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Benieuwd wat jij kunt veranderen zodat je jouw nachtrust kunt optimaliseren?



Kitcherie: een ware Detox-maaltijd

Kitcherie is een eeuwenoud Ayurvedische gerecht dat bekend staat om zijn ontgiftende werking. Het is licht verteerbaar, reinigt je darmen en is daarom erg gezond. Wil je meer weten over dit geneeskrachtige recept en ben je benieuwd hoe je dit zelf kunt maken?



Gezondheidsmythes

Er heersen veel mythes over gezonde producten in de supermarkt. Iedere producent laat je geloven dat je een gezonde keuze maakt als je zijn product koopt. Deze slimme marketingtrucjes werken volgens mij best goed. Het zaait in ieder geval veel verwarring in de wereld van gezonde voeding.  

 

En welke gewoontes zijn nu juist wel goed om in je eigen leven te integreren? Ik deel je mijn visie!



Heb jij een blije buik?

Veel mensen vinden het normaal dat ze regelmatig een opgeblazen buik, pijn, kramp, diarree of constipatie hebben. Maar dat het veel voorkomt, betekent niet dat het normaal is. Met deze aanpassingen in je leefstijl en voedingspatroon kun je de gezondheid van je darm weer herstellen.



De zon: je vriend of vijand?

Zodra de zon gaat schijnen, wordt je aan alle kanten gewaarschuwd. Uitkijken voor de zon en je vooral dik insmeren met zonnebrandcrème, zelfs in de schaduw! Om te voorkomen dat je huidkanker krijgt. De beschermingsfactoren op de verpakkingen tonen duizelingwekkende getallen: 30, 50, 60.. Als gebruiker denk je waarschijnlijk: hoe hoger hoe beter. De hetze tegen de zon zaait verwarring en angst. Het creëert een dilemma: wel of niet de zon in? En wat zijn de gevolgen van het gebruik van zonnebrandcrème?  Wat zijn de feiten?



De 'Cholesterol-mythe'

Iedereen wordt behoorlijk bang gemaakt voor te hoog cholesterol en we kunnen dit tegenwoordig op allerlei events laten meten. Als de meting ‘te hoog’ aangeeft, krijg je het advies om snel naar je huisarts te gaan, omdat je in gevaar zou zijn. Cholesterol verlagende medicijnen liggen daar al voor je klaar. Maar klopt dit wel? Is er een verband tussen hoog cholesterol en het krijgen van of sterven aan hartziekten?

 



Zijn supplementen echt nodig als je gezond eet en leeft?

Wanneer je een gezonde leefstijl hanteert; voldoende groente en fruit eet, voldoende slaapt, jezelf dagelijks blootstelt aan zonlicht, is het dan nog noodzakelijk om aanvullende supplementen te gebruiken?

 




Intermittent Fasting

Intermittent fasting betekent letterlijk: vasten met tussenpozen. Intermittent Fasting is geen nieuwe hype, want vasten wordt al eeuwenlang toegepast binnen de een holistische geneeswijze om lichaam en geest weer in balans te krijgen. 



Ademhaling

Adem in, adem uit. Dat klinkt heel makkelijk toch? Toch zijn er veel mensen die niet optimaal ademhalen. De grootste boosdoener? Stress! Andersom kun je met ademhaling je stresslevel beïnvloeden. Maar wat is een optimale ademhaling? En welke oefeningen kun hiervoor gebruiken?